Town of Westmoreland

Town Board Public Hearing
Zoning Changes-Local Law #1 2016
August 8, 2016
Supervisor Kenneth Eisnor called this public hearing to order at 6:00 P.M. at the Westmoreland Town Hall, 100 Station Road, Westmoreland, New York, with the following Board members present; Burton Seymour Jr, Hubert Pritchard, Scott Brown and Charles Hebbard. Also present was Attorney Gregory Mattacola, Planning Board Chairman Mark Crane, Planning Board Secretary Margaret Leone and two (2) residents. 
Supervisor Eisnor asked if anyone in the Audience wanted to make any comments regarding the proposed Local Law #1, as listed below.






   TOWN OF WESTMORELAND

LOCAL LAW NO. 1 of the year 2016

 
Section I.
Purpose:  The promulgation of these amendments to the Zoning Ordinance of the Town of Westmoreland was 
prompted by an ongoing effort of the Town Board in conjunction with the Planning and Zoning Boards to make the zoning 
regulations more consistent with the current state and growth of the Town of Westmoreland while at the same time, 
protecting the integrity and fabric of the Town.  


Section II.
A new Section 9I shall be added entitled “Signage” and shall read as follows:


In the residential districts R1, R2, R3 and R4, signage shall be permitted in connection with the permitted uses in these 
districts, referring only to the use of the premises or activities carried on within the confines of the premises and in 
accordance with the following restrictions/requirements:

1. With the exception of customary agricultural operations *, all free standing signs in any residential district shall not exceed 9 square feet in area and shall not be located closer than half of the front yard setback. All signage requires a signage permit obtained from the Codes Office.  All signs shall not exceed 6 feet in height and be kept in a safe and neat condition.  

* Customary Agricultural operations located in residential districts may display free standing sign not to exceed 32 square feet.

2. No permanent or temporary sign shall be placed in public highway right-of-way or public property without written authorization from the permitting agency or entity responsible for operation and maintenance of the public property or right-of-way.

3. Flashing, blinking, scripting or noise-emitting signs are prohibited in R1, R2, R3, and R4 residential districts.  Signs with glaring spotlights that create a hazard to motorists or impede the quality of life of neighboring residents are also prohibited in said districts. .

4. Permitted in all residential districts shall be one sign advertising the sale or rental of the property on which it is located.


In the Business Districts B1, B2, ID and Planned Development District, one sign shall be permitted for each business 
conducted on the premises.  If the sign or advertising device is attached to the building, it is subject to the following 
conditions:

1.
The area of the sign shall not exceed 32 square feet.  When the business has frontage on more than one street, there may be one sign of 32 square feet on each street.

2.
In the case of a sign or device attached  to a building (not to exceed 32 square feet) at a right angle and designed to be read from both sides, the one side area of sign only be counted as square footage.

3.
In the case of letters or devices painted on or applied to the building, the area of the sign shall be defined as that required to circumscribe all such letters or devices and shall not exceed 32 square feet.

4.
In addition to signs attached to structures, there may be one freestanding sign or advertising device, upon first submitting a sign plan to and obtaining approval from the Westmoreland Planning Board All freestanding signs shall not exceed 64 Square feet in area and not to exceed 15 feet in height.

5.
Portable or temporary signs on the exterior of the structure or on the premises are permitted up to a maximum of 14 days. All signs that exceed 14 days will be removed by the Codes Office. This includes banners, pennants and the like.  The exception is signs placed on a premises or building during a construction period.  These signs may not exceed 9 square feet and are allowed until the completion of the construction.  

6.
Flashing, blinking, scripting or noise-emitting signs are prohibited in all business districts. Signs with glaring spotlights that create a hazard to motorists or impede the quality of life of neighboring residents are also prohibited in said districts.

 7.
All signs or advertising devices that have been identified non-conforming to this ordinance will be required to conform when there is change in business usage, ownership  or new/replacement sign. At that time all signs will need to conform to this ordinance.  


Section III.
A new Section entitled 9J shall be added entitled “Fencing” and shall read as follows:


      Universal Requirements: 

A. All fences shall first require a permit from the Codes Office.

B. All fences shall maintain a 3 feet minimum side and rear set back.

C. No fence, wall, or landscape structure grading or drainage activity shall cause a diversion of drainage to adjoining public or private property.

D. The decorative or finished side of a fence, wall or landscape structure shall face outward from lot.

E. No fence, wall or landscape structure shall be erected, placed or maintained so as to obstruct visibility of vehicular traffic.

F. All fences, walls, or landscape structures that have been identified non-conforming to this ordinance will be required to conform when a major repair or replacement of fence, wall, or landscape structure is required. At that time all new fence, wall, or landscape structures will need to conform to this ordinance.  A new permit from the Codes Office will be required.

G.  Fences in R1,R2,R3 and R4 districts, where front yard is required:  No fence, wall, or landscape structure more than 7 feet in height shall be erected, placed or maintained so as to obstruct visibility of vehicular traffic within the triangular area formed by the intersecting street right of way lines and a straight line joining said lines at points 20 feet distance from point of intersection, measured along said right of way lines. 

H. Fences in Customary Agricultural Operations: All barbed wire and other fences in customary agricultural operations  for the purpose of fencing a field, pasture, enclose crops, livestock, other agricultural uses or woodlots are exempt from this ordinance. Such fence may be constructed and maintained on the property line as long as it does not encroach on an enjoining landowner’s property. 
I. Fences, Walls, and Landscape Structures in R1, R2, R3, and R4 General Lot:  All universal requirements shall apply. 
J. Fences, Walls and Landscape Structures in B1, B2, ID, and Planned Development:  All require a permit from the Codes Office. The yard requirements of this ordinance shall not prohibit any necessary retaining fence, wall or landscape structure provided that in B1, B2, ID, and Planned Development Districts, height, side and rear setbacks will be finalized during the Site Plan Review with the guide lines that no fence, walls or landscape structures exceed 20 feet in height.  On a corner lot in B1, B2, ID, and Planned Development District where a front yard is required no fence, wall or landscape structure more than 7 feet in height shall be erected, placed or maintained so to obstruct visibility of vehicular traffic within the triangular area formed by the intersecting street right of way lines and a straight line joining said lines at points 20 feet distance from point of intersection, measured along said right of way lines. The decorative or finished side of and fence, wall or landscape structure shall face outward from lot.  All fences, walls or landscape structures  that have been identified non-conforming to this ordinance will be required to conform when there is change in business usage, ownership or new/replacement fence, wall or landscape structure.  At that time all new fence, walls or landscape structures will need to conform to this ordinance.


Section IV: 


A new Section entitled 9K shall be added entitled “Trees/Hedges” and shall read as follows:
A.  Hedges & Trees in R1, R2, R3, and R4 Districts:  Hedges and Trees located in the front of a home cannot encroach the right away and fence/hedge growth should be maintained and not to exceed a minimum of 3’ from the property lines.  
B. Hedges & Trees in B1, B2, ID, and Planned Development:  All require a permit from the Codes Office unless previously approved or required by a site plan review. The yard requirements of this ordinance shall not prohibit any necessary hedge or tree provided that in B1, B2, ID, and Planned Development District. Height, side, and rear setbacks will be finalized during the Site Plan Review with the guide lines that no hedges or trees exceed 20 feet in height and maintain a 3 feet minimum side and rear set back. On a corner lot in B1, B2, ID, and Planned Development District where a front yard is required no hedge or tree more than 7 feet in height shall be erected, placed or maintained so to obstruct visibility of vehicular traffic within the triangular area formed by the intersecting street right of way lines and a straight line joining said lines at points 20 feet distance from point of intersection, measured along said right of way lines. All hedges or trees that have been identified non-conforming to this ordinance will be required to conform when there is change in business usage, ownership or new/replacement hedge or tree. At that time hedges or trees will need to conform to this ordinance.


Section V.

An additional definition shall be added to Article 1, Definitions entitled “Landscaping/Landscaping Structures” with the 
following definition: The planning, laying out and changing/construction of gardens/lawns and addition of plants and 
related materials for the purpose of enhancing the appearance of a property. 


Section VI.


Article 9, Section 69 (A) (5), having do with parking spaces for stores, is hereby omitted. In its place, as the new (A) (5) shall 
be: Apartment Houses:  There shall be one off-street parking space for each dwelling unit.


Section VII.

All references and regulations pertaining to signage not contained in the new section entitled “Signage” including but not 
limited to Article VII Section 43(J) and (K) and Article X Section 58(D) are hereby omitted. 


Section VIII. Effective Date: This local law shall take effect immediately subject to this law being filed with the 
Secretary of State. 
There being no one wishing to speak with the Board, Supervisor Eisnor suggested the Board review each section of the law individually.

Section I-Purpose.  The Board required no changes.

Section II-A-Signage in residential districts.  Councilperson Pritchard questioned whether this section would apply to yard signs that residents place in their lawn, such as Watch for Motorcycles.  Attorney Mattacola stated that this section should only apply to permanent signs and the lawn signs in question would be considered temporary signs.  He will add the appropriate verbiage to clarify this section.  However, no such temporary signs will be allowed in the public right-of-way.
Section II-B-Signage in Business Districts.  Councilperson Seymour questioned #1 of this section, stating that a 32 square foot sign is not big enough for a business.  He feels the size of the sign should be determined by the size of the building and the setbacks of the building.  Supervisor Eisnor explained that currently there are no regulations on the books relating to the size of signs.  These regulations are being proposed as a reference point for the Planning and Zoning Boards.  Variances can always be given by the Planning and Zoning Boards to accommodate the wishes of the business owner.  After a short discussion, it was decided to add the verbiage “All require a permit from the Codes Office unless previously approved or required by a site plan review”.  This will allow for variances to be issued when needed.
Councilperson Seymour also questioned #6 of this section which refers to flashing, blinking or scripting signs.  Planning Board Chairman Mark Crane replied that again this would just give the Planning Board a starting point.  They do not necessarily mean an LED sign would never be allowed, it just allows for some control by the Town.

Section III-Fencing.  It was agreed to again add the verbiage “All require a permit from the Codes Office unless previously approved or required by a site plan review.”  Councilperson Seymour asked for clarification of letter J in this section referring to the “triangular area”.  Attorney Mattacola indicated that he has a diagram the better explains this scenario.  He will scan it and include with the final draft.

Section IV-Trees/Hedges.  Councilperson Seymour asked if this section required a permit to plant a tree on one’s own property.  Planning Board Chairman Mark Crane advised that a permit would only be required if the tree/hedge was in conflict with the public right-of-way. 

Sections V, VI, VII, and VIII were reviewed by the Board with no comments.

Attorney Mattacola indicated he would prepare and distribute a final draft to all Board members prior to the September meeting so the Board could vote.

Councilperson Pritchard advised the Attorney that clarification also needs to be made on the square footage of two storey houses in R2, R3 and R4 districts.  Attorney Mattacola stated he would obtain the information from the Planning Board Secretary and include it in the final draft.

There being no other questions or comments, Supervisor Eisnor closed the public hearing at 6:30 pm.

Respectfully submitted,

Jody S. Burdick

Town Clerk

